CANBERRA - De Verenigde Staten hebben gedetailleerde plannen voor een bombardement op de Noord-Koreaanse kerncentrale in Yongbyon.

Volgens de Australische krant The Australian, die zich basseert op bronnen in de hoofdstad Canberra "dichtbij de Amerikanen", zouden de VS een aanval overwegen als Noord-Korea doorgaat met het opwerken van brandstofstaven.

Volgens de krant zouden de VS ook een aanval op de Noord-Koreaanse stellingen bij de grens met Zuid-Korea overwegen. Die stellingen vormen een directe bedreiging voor de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul en voor de 17.000 Amerikaanse militairen die in Zuid-Korea zijn gelegerd. De aanvallen zouden Noord-Korea afdoende moeten verlammen om een werkelijke oorlog te voorkomen.

De Amerikaanse minister van Defensie Donald Rumsfeld heeft eerder gezegd dat Noord-Korea nog voor de zomer over vijf of zes kernwapens kan beschikken. De angst van de Verenigde Staten is dat de stalinistische republiek vervolgens kernwapens verkoopt aan andere zogeheten schurkenstaten, zoals Syrië, Iran of Libië.