PEKING - Een delegatie uit Noord-Korea is dinsdag in Peking aangekomen voor overleg met de Chinezen en met Amerikaanse afgezanten. De gesprekken moeten woensdag beginnen en gaan over het omstreden Noord-Koreaanse kernenergieprogramma.

De delegatie wordt geleid door Li Gun, de onderdirecteur van het Bureau Amerikaanse Zaken van het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Later op dinsdag wordt de Amerikaanse delegatie in Peking verwacht. Die wordt geleid door de onderminister van Buitenlandse Zaken voor Azië, James Kelly.

De gastheren praten mee onder leiding van Fu Ying, het hoofd van de afdeling Azië van het Chinese ministerie van Buitenlandsde Zaken.

Eerste gesprekken

Het zijn de eerste gesprekken tussen Amerikaanse en Noord-Koreaanse functionarisen sinds Kelly in oktober Pyongyang bezocht. Zijn bezoek leidde tot spanningen tussen Pyongyang en Washington omdat bleek dat Noord-Korea zich niet aan eerder gemaakte afspraken hield inzake kernenergie.

Volgens Chinese media bereiden de Noord-Koreanen en de Chinezen samen de gesprekken voor die naar verwachting drie dagen gaan duren.

'Grote dreiging'

In Zuid-Korea heeft de bevelhebber van de Amerikaanse troepen, generaal Leon LaPorte herhaald dat Noord-Korea een grote bedreiging is voor de wereld. De generaal zei in een rede dat Noord-Korea op verschillende manieren een bedreiging vormt voor de stabiliteit in de wereld en een obstakel is op weg naar vrede.

De dreiging vanuit dat land is vooral voor Zuid-Korea gevaarlijk. De dreiging is zo groot omdat Noord-Korea in een economische crisis zit en desondanks daarnaast kernwapens ontwikkelt, een grote conventionele strijdmacht op de been houdt en lanceerinrichtingen voor raketten heeft en verspreidt.