LONDEN - Britse wetenschappers zeggen een doorbraak te hebben bereikt bij de behandeling van malaria, de ziekte waaraan in Afrika elke minuut twee kinderen overlijden. In het tijdschrift 'Nature Structural Biology' melden onderzoekers van de universiteit van Edinburgh dat zij samen met collega's van het Biotec-instituut in de Thaise hoofdstad Bangkok het eiwit hebben geïdentificeerd dat verantwoordelijk is voor de snelle resistentie tegen nieuwe geneesmiddelen.

Het eiwit heeft tot dusver het gebruik van een vaccin tegen malaria onmogelijk gemaakt. De sleutel voor de ontwikkeling van een vaccin ligt volgens de wetenschappers bij het eiwit DHFR, dat de ziekteverwekker produceert om te kunnen overleven. Zij hebben dat deel van het proteïne geïsoleerd dat verantwoordelijk is voor de bescherming tegen de stof pyrimethamine die in medicamenten tegen malaria wordt gebruikt.

"Nu kunnen wij de structuur van het eiwit gebruiken om een nieuwe generatie geneesmiddelen te ontwikkelen die een effectieve bestrijding van resistente malariasoorten mogelijk maakt", zei prof. Malcolm Walkinshaw. "Dit is echt een doorbraak."

De malariaparasiet wordt van mens op mens overgebracht door een steek van de malariamug (Anopheles).