HAARLEM - Oud-burgemeester F. IJsselmuiden van de gemeente Edam-Volendam heeft tijdens zijn getuigenverhoor vrijdag voor de rechtbank in Haarlem uitgehaald naar de lokale partij Volendam '80 (VD'80) en de rijksoverheid.

IJsselmuiden vertelde al in 1996 te hebben gepleit voor de aanstelling van een ambtenaar op de afdeling milieu die zich voor de helft van de tijd met brandpreventie zou gaan bezighouden. "Toenmalig wethouder K. Schilder (VD'80) van Milieu hield deze benoeming tegen", aldus IJsselmuiden, die momenteel waarnemend burgemeester is van de gemeente Noorder-Koggenland.

De brandpreventieambtenaar C. Bont werd uiteindelijk in 1998 aangesteld. Volgens IJsselmuiden was dit een politieke kwestie. Het toenmalige college zette meer druk achter brandveiligheidsbeleid en het afgeven van gebruiksvergunningen.

IJsselmuiden benadrukte dat hij zich kort na zijn aanstelling eind 1995 is gaan inzetten voor de komst van een brandpreventieambtenaar. "Ik was bereid daar geld voor uit te trekken. Bovendien was het een overheidstaak. Alleen heeft het rijk begin jaren negentig wel het project Versterking Brandweer opgezet, maar is ze de financiering vergeten."

Gemeenten kregen de opdracht haast te maken met het afgeven van gebruiksvergunningen voor de brandveiligheid. IJsselmuiden: "Maar de brandweerkorpsen hadden veelal geen geld om extra mensen aan te nemen die het werk moesten uitvoeren. Dat moesten gemeenten dan maar doen. Edam-Volendam is toch een van de weinige gemeenten die uiteindelijk wel een brandpreventieambtenaar heeft aangenomen."

IJsselmuiden was als getuige opgeroepen in een civiele zaak die door de Stichting Slachtoffers Nieuwjaarsbrand Volendam (SSNV) en twee slachtoffers is begonnen om de aansprakelijkheid van de gemeente Edam-Volendam en café-eigenaar J. Veerman aan te tonen. Zij houden beide partijen verantwoordelijk voor de nieuwjaarsbrand in café De Hemel in de nieuwjaarsnacht waardoor veertien jongeren om het leven kwamen en bijna tweehonderd jonge Volendammers gewond raakten.

/DOSSIERVolendam