ISLAMABAD - De donderdag bij een aanslag gedode Pakistaanse oud-premier Benazir Bhutto (54) leefde jarenlang in ballingschap in het buitenland, nadat ze van corruptie was beschuldigd. In oktober dit jaar keerde zij terug naar Pakistan.

Zij groeide uit tot een boegbeeld van het verzet tegen president Pervez Musharraf. Bhutto nam het voortouw bij protestacties eind dit jaar tegen de door Musharraf uitgeroepen noodtoestand.

Bhutto behoorde tot een van de beroemdste politieke dynastieën ter wereld. Benazirs vader, Zulfikar Ali Bhutto, was premier van Pakistan in de vroege jaren zeventig. Zijn regering was een van de weinige waarvan het leger niet aan het hoofd stond.

Premier

Zulfikars oudste dochter Benazir werd geboren in 1953 en studeerde aan de universiteiten van Harvard en Oxford. Ze is twee keer premier van Pakistan geweest, van 1988 tot 1990 en van 1993 tot 1996. Beide malen moest ze aftreden wegens beschuldigingen van corruptie.

In 1977, na een militaire coup, werd Bhutto's vader afgezet en moest hij naar de gevangenis. De nieuwe president en generaal Zia ul-Haq beschuldigde hem van moord.

Twee jaar later werd hij geëxecuteerd. Net voor de dood van haar vader zat Benazir zelf ook vast. Het grootste deel van haar in totaal vijf jaar durende gevangenisstraf bracht ze door in eenzame opsluiting.

Volkspartij

In 1984 mocht ze korte tijd uit de gevangenis om naar Groot-Brittannië te gaan voor een medische behandeling. Ze zette toen in Londen een kantoor op van de Pakistaanse Volkspartij (PPP), waarvan zij en haar moeder de leiding op zich hadden genomen na de dood van Zulfikar.

Vanuit de Britse hoofdstad begon de politica een campagne tegen Zia. In 1986 keerde ze voor het eerst terug naar haar vaderland. Nadat Zia in 1988 was overleden, werd Benazir Bhutto een van de eerste democratisch gekozen vrouwelijke premiers in een islamitisch land.

Controversieel

Gedurende beide periodes dat ze aan de macht was, bleek de rol van haar man, Asif Zardani, zeer controversieel. Verscheidene Pakistaanse regeringen beschuldigden hem van corruptie.

Geen van de beschuldigingen bleek de rechtbank hard te kunnen maken, maar Zardani heeft wel acht jaar in de cel gezeten. In 2004 kwam hij vrij na kritiek op de aanklachten.

Bhutto en haar man hebben de beschuldigingen van corruptie altijd ontkend. Zij claimen dat de aanklachten uit politieke overwegingen zijn gedaan.

Ballingschap

Benazir Bhutto verliet Pakistan in 1999 opnieuw om in het buitenland te gaan wonen. Ze bracht acht jaren in ballingschap door in Dubai, samen met haar drie kinderen en, na zijn vrijlating, ook met haar man.

Bhutto keerde op 18 oktober dit jaar terug naar Pakistan, nadat president Musharraf had toegezegd haar niet meer te zullen vervolgen voor corruptie.

Op de dag van haar terugkeer ontplofte er een bom in de stad Karachi, waar Bhutto bezig was aan een triomftocht. Deze aanslag kostte bijna 140 mensen het leven. Bhutto bleef ongedeerd.

Musharraf

Aanvankelijk leek het erop dat Bhutto Musharraf zou steunen in diens streven een dam op te werpen tegen militante moslims.

De verhouding tussen Musharraf en Bhutto verslechterde echter snel, zeker nadat Musharraf op 3 november de noodtoestand had uitgeroepen. De politica kwam tijdelijk onder huisarrest omdat ze leiding wilde geven aan protesten tegen het uitroepen van de noodtoestand.

Democratie

Bhutto verklaarde vervolgens dat ze niet als premier wilde gaan samenwerken met Musharraf, omdat de president volgens haar niet serieus aan een "routekaart naar de democratie" wilde werken.

Wel besloot ze met haar Pakistaanse Volkspartij mee te doen aan de parlementsverkiezingen van 8 januari. Uit peilingen in de aanloop naar die stembusgang bleek dat veel Pakistanen wilden dat Bhutto opnieuw premier zou worden.