RAWALPINDI - De Pakistaanse ex-premier en huidig oppositieleidster Benazir Bhutto is donderdag om het leven gekomen als gevolg van een zelfmoordaanslag. Het Pakistaanse ministerie van Binnenlandse Zaken in Islamabad heeft dit bevestigd.

Ook zegslieden van haar partij hebben haar dood gemeld. Ze is 54 jaar geworden.

Bhutto werd volgens haar veiligheidsadviseur Rehman Malik in haar nek en borst geraakt. Ze werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht, waar ze om 18.16 uur plaatselijke tijd overleed.

Echtgenoot

Eerder werd gemeld dat Bhutto ongedeerd was na de aanslag, later gaf haar echtgenoot aan dat de politica in kritieke toestand naar het ziekenhuis werd gebracht.

Bij de aanslag overleden ook minstens 20 andere mensen, aldus CNN. Tijdens de politieke bijeenkomst waar Bhutto sprak, waren duizenden mensen aanwezig. Ze was op campagne voor de verkiezingen die voor 8 januari gepland staan.

Woede

Aanhangers van Bhutto ontstaken in woede toen ze van haar dood hoorden. "Musharraf moordenaar", riepen sommigen over Bhutto's belangrijkste politieke rivaal, president Pervez Musharraf. Sommigen gooiden de glazen deur bij de ingang van het ziekenhuis in, anderen bekogelden auto's met stenen.

Malik verweet de autoriteiten geen gehoor te hebben gegeven aan herhaalde verzoeken om extra bewaking.

Aanslag

Bhutto was al eerder het doelwit van een zelfmoordaanslag, op 18 oktober in Karachi bij haar terugkeer uit acht jaar ballingschap. Meer dan 140 mensen kwamen toen om het leven, maar Bhutto bleef ongedeerd.

Honderden politieagenten bemanden donderdag controleposten in Rawalpindi. Het was donderdag de eerste keer dat Bhutto in de garnizoensstad een openbare bijeenkomst hield sinds zij in het land terugkeerde.

Veiligheid

Zij wilde in november al een meeting houden, maar dit werd om veiligheidsredenen door Musharraf verhinderd. In de afgelopen weken zijn in Rawalpindi verscheidene zelfmoordaanslagen gepleegd op militairen en politieagenten.

Bhutto was tussen 1988 en 1996 twee keer premier van Pakistan. Nawaz Sharif, een andere premier en oppositieleider, begaf zich naar het ziekenhuis en zat zwijgend naast het lichaam van Bhutto.

Vrede

De Pakistaanse president Pervez Musharraf heeft donderdag opgeroepen tot vrede in zijn land na de moord op Bhutto. Dit berichtte de staatstelevisie.

De president veroordeelde de moordaanslag die behalve de leidster van de Pakistaanse Volkspartij (PPP) aan zeker vijftien omstanders het leven kostte.

Musharraf houdt donderdag spoedberaad. Hij bespreekt daar "alle aspecten van deze nationale tragedie" met topfiguren van regering en leger.

Ontmaskerd

Interim-premier Mohammedmian Soomro bezwoer donderdag dat 'de samenzwering tegen Pakistan' die tot de moord op Bhutto leidde zal worden ontmaskerd.

Bhutto overleden