DEN HAAG- Dierenartsen die zijdelings betrokken waren bij debestrijding van de vogelpest hoefden tot afgelopen zaterdag geengriepprik te halen en geen antiviruspillen te slikken. Dat heefteen woordvoerster van het ministerie van Landbouw maandag gezegd.

De verplichting om deze voorzorgsmaatregelen te nemen goldalleen voor mensen die op een verdacht of besmet bedrijf woonden ofwerkten, alsmede voor personeel dat lange tijd intensief met dedieren in aanraking kwam. Het gaat hierbij onder andere om ruimersen dierenartsen die dicht bovenop de dieren zaten. De 57-jarige manuit Rosmalen die donderdag waarschijnlijk is overleden aan degevolgen van vogelpest, hoort niet bij deze groep.

De familie van het slachtoffer kwam maandag met de verklaringdat de dierenarts van niemand te horen heeft gekregen dat hijantivirale middelen moest nemen.

Directeur A. Pijpers van de Gezondheidsdienst voor Dierenbegrijpt wel dat niet alle dierenartsen onder de voorschriftenvielen. "Het gaat om een heleboel mensen. Wie moet dan wel en wieniet?" Bovendien was volgens hem niet te verwachten dat het virusook mensen kon doden.

Het slachtoffer werkte voor de Gezondheidsdienst voor Dieren. Deandere artsen van de dienst zijn zaterdag begonnen met demedicijnen, toen bekend was dat hun collega was overleden, aldusPijpers.