BAGDAD - Bijna duizend politieke gevangenen liggen in geheimegraven op een begraafplaats in de westelijke buitenwijken van deIraakse hoofdstad Bagdad. Dat hebben de beheerder van debegraafplaats en een grafdelver tegen het Franse persbureau AFPgezegd. Zij toonden daarbij enkele stoffelijke overschotten.

"Het zijn allemaal politieke gevangenen. Tien tot vijftienlichamen werden steeds tegelijkertijd gebracht uit de AbuGhraib-gevangenis en wij begroeven ze hier", zei de beheerder. Hetlaatste lichaam draagt het nummer 993.

Volgens de grafdelver op de begraafplaats, die op enkelekilometers van de gevangenis ligt, bestond een belangrijk deel vanzijn werk uit het delven van graven voor dode gevangenen.Volgens hem waren de meeste lichamen die uit de beruchtegevanenis kwamen van mannen en vrouwen tussen de 15 en 30 jaar, diewaren doodgeschoten of opgehangen. "Burgers werden opgehangen.Soms werd een soldaat gevangen genomen en die werden allemaaldoodgeschoten. Ik herkende ze aan hun uniformen."

De graven dragen geen naam, maar een nummer. De stoffelijkeoverschotten van de politieke gevangenen liggen op meer dan eenhectare land, dat van de buitenwereld is afgesloten door een hogemuur.

Volgens de grafdelver zijn er in Bagdad nog vijf begraafplaatsenmet geëxecuteerde politieke gevangen. "Dus alleen al in deze stadliggen 6000 politieke gevangenen begraven."