ARNEMUIDEN - In verenigingsgebouw De Arne in Arnemuiden zijn dinsdagochtend rond tien uur ongeveer 45 mensen samengekomen voor een informatiebijeenkomst over de brand maandag in het Chinees restaurant Oriental Paradise.

Door de brand kwamen vier meisjes om het leven, allen kinderen van de eigenaren van het restaurant.

De bijeenkomst is georganiseerd door de gemeente Middelburg, waar Arnemuiden onderdeel van is. Onder de aanwezigen zijn ook burgemeester Koos Schouwenaar en medewerkers van Slachtofferhulp.

Bewondering

Burgemeester Koos Schouwenaar van Middelburg heeft zijn bewondering uitgesproken over de manier waarop de bevolking van Arnemuiden heeft gereageerd op de fatale brand. "Ik heb bewondering voor hoe het gaat in Arnemuiden," aldus de burgervader.

"Mensen boden spontaan hun hulp aan. De kerk ging open om mensen op te vangen," aldus Schouwenaar. Hij roemde vooral de familie die de ouders van de vier omgekomen meisjes direct na de ramp opving.

Vrijwilligers

Een onbekend aantal vrijwilligers bracht in de nacht van maandag op dinsdag 2100 brieven van de gemeente rond waarin informatie over de brand werd gegeven.

Schouwenaar stak ook de brandweer een hart onder de riem omdat de spuitgasten volgens hem zeer snel ter plaatse waren. Dit kon echter niet voorkomen dat vier jonge meisje in de vlammenzee het leven lieten.

Ook in de vier kerken in Arnemuiden zal dinsdagochtend naar verwachting tijdens de dienst worden stilgestaan bij de brand.

School

De school waar twee van de vier slachtoffers van de brand in Arnemuiden op zaten, belegt woensdagochtend een bijeenkomst voor ouders en leerlingen. Dat heeft de gemeente laten weten. Het gaat om de openbare lagere school 't Vierschip waar de twee oudste meisjes (8 en 7 jaar) op zaten.

Kabinet

Het kabinet heeft in een telefoontje zijn medeleven betuigd met de nabestaanden van de vier dodelijke slachtoffers van de brand. Dat heeft burgemeester Koos Schouwenaar dinsdag laten weten. Het telefoontje kwam van minister Wouter Bos (Financiën) in zijn functie van vice-premier.

De brand ontstond maandagavond in het woonhuis boven het restaurant. Daar lagen de kinderen van 1, 3, 7 en 8 jaar te slapen. De etage brandde volledig uit. Dinsdagochtend werden de lichamen van de meisjes geborgen.