Noord- en Zuid-Korea gaan weer overleg voeren

SEOUL - Zuid-Korea heeft het Noord-Koreaanse voorstelgeaccepteerd om weer op hoog niveau overleg te voeren. Ministersvan de buurlanden zullen elkaar van 27 tot 29 april treffen in deNoord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang, zo maakte de Zuid-Koreaanseregering maandag bekend.

Het stalinistische Noord-Korea gelastte begin april gesprekkenmet het zuiden af. Pyongyang protesteerde daarmee tegen het besluitvan Zuid-Korea om militairen naar Irak te sturen.Zuid-Korea biedt de straatarme noorderburen 200.000 tonkunstmest aan. Tijdens het overleg zullen zij ook de omstredennucleaire opstelling van het communistische regime ter sprakebrengen, zo meldden regeringsfunctionarissen in Seoul.

Zuid-Koreais niet uitgenodigd bij de besprekingen die Noord-Korea, deVerenigde Staten en China vanaf woensdag in Peking zullen voeren.De Japanse premier Koizumi heeft maandag benadrukt datgesprekken over de nucleaire crisis weinig effect zullen hebben alsJapan en Zuid-Korea er in de toekomst niet over mogen meepraten.

Beide landen voelen zich bedreigd door het kernwapenprogramma vande stalinistische buren, maar zijn niet uitgenodigd bij debesprekingen in China.

Tip de redactie