KOEWEIT-STAD - Jay Garner, de Amerikaanse ex-generaal die geldt als tijdelijk bewindvoerder van het na-oorlogse Irak, brengt maandag een bezoek aan Bagdad. Het zal de eerste keer zijn dat Garner naar de Iraakse hoofdstad gaat sinds de val van de Iraakse president Saddam Hussein.

De pro-Amerikaanse Iraakse oppositieleider Achmad Chalabi zei zondag tegen de Amerikaanse zender ABC dat hij wil dat de Amerikanen in Irak blijven totdat daar verkiezingen zijn gehouden. Dat kan nog wel twee jaar duren, denkt hij.

Garner gaat in Irak leiding geven aan een Amerikaans tijdelijk bestuur, die de macht geleidelijk zal overdragen aan de zogeheten Iraq Interim Authority (IIA), een bestuur met Irakezen. Dat moet onder meer verkiezingen voorbereiden. Chalabi, omstreden binnen Irak en ook binnen de Amerikaanse regering, zou een prominent figuur binnen de IIA kunnen worden. Hijzelf zegt steeds geen politieke ambities te hebben.

Zware taak

Garner verwacht nog een zware baan te hebben in Irak, zegt hij in de jongste editie van het Amerikaanse weekblad Time dat maandag verschijnt. De zoektocht naar toekomstige Iraakse bestuurders omschrijft hij als “het ronddolen in een donkere kamer met je handen vooruitgestoken, zoekend naar de muren en hopend dat je geen meubels raakt”.

Tranen

Garner zegt ook “tranen in zijn ogen te hebben gehad” toen hij vorige week de ziggurat (spiraaltoren) van Ur bezocht, een belangrijke historische plek in Zuid-Irak . “Daar staan we dan, op de geboorteplaats van de beschaving, en waar we nu een democratie moeten creëren.”