AMSTERDAM - Oogartsen uit het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam waarschuwen voor een levensgevaarlijke flesbom. Drie jongens zijn de afgelopen weken met ernstig oogletsel behandeld.

De zogenaamde croftybom bevat een gootsteenontstoppingsmiddel, water en versnipperde stukjes aluminiumfolie en kan ernstig oogletstel veroorzaken, meldde zaterdag Maarten Mourits, hoofd van de afdeling oogheelkunde van het ziekenhuis.

YouTube

Op de internetsite YouTube staat hoe de bom moet worden gemaakt. Het AMC heeft de afgelopen twee weken drie jongens behandeld nadat ze de bijtende stof in hun ogen hadden gekregen.

De bijtende stof ontstaat door een chemische reactie. Als niet gelijk met schoonspoelen wordt begonnen, tast de vloeistof steeds meer oogweefsel aan.

Blindheid

Het gevolg zou volgens Mourits blijvende blindheid kunnen zijn. De twee jongens van 14 en een van 18 zijn in het AMC behandeld en hebben oogdruppels en vitaminen meegekregen om het herstel aan de beschadigde ogen te bespoedigen.

Mourits waarschuwt met klem voor de gevolgen van de croftybom. "De gevolgen kunnen desastreus zijn. De tijd zal leren of een transplantatie van het hoornvlies bij de jongens noodzakelijk is."