ORANJESTAD - Advocaten van de broers Satish en Deepak K. vinden het kwalijk dat het Openbaar Ministerie (OM) insinueert dat zij als voormalige verdachten van doodslag op Natalee Holloway nog niet van justitie af zijn.

"Volgens de wet mag Aruba zich niet meer over hun onschuld uitlaten nu de zaak is geseponeerd", meent raadsman Ronald Wix. "Maar de waan blijft dat het nog verdachten zijn."

Persconferentie

Het OM zei gisteren op een persconferentie heel stellig dat de zaak-Holloway een nieuwe fase is ingegaan en niet is afgesloten. Zodra er aanknopingspunten zijn, worden die weer onderzocht en kunnen de oude verdachten onder wie Joran van der Sloot, weer worden opgepakt.

Volgens Wix kan dat alleen bij zwaarwegend nieuw bewijs, "maar dan nog moeten ze met rust worden gelaten."

Nieuw bewijsmateriaal

Advocaat Wix onderstreept verder dat het 'nieuwe' bewijsmateriaal dat het OM na het sepot heeft vrijgegeven, niet klopt.

Een Surinaams meisje verhaalde in juni tegen Nederlandse rechercheurs over een gesprek dat ze in 2005 had gehad met Satish K., vlak na de verdwijning van Natalee Holloway.

Niet overtuigend

"Dat kan nooit overtuigend zijn na twee jaar", meent Wix. "Ze zou hebben gezegd dat er iets aan de hand was, maar zover ik het begreep, merkte ze alleen maar dat hij verdrietig was."

Ook met de andere getuigenis, die uit een oude chatsessie van Deepak K. is gevist, heeft hij problemen.

Schadevergoeding

Advocaat Wix komt mogelijk samen met zijn confrères met een eis voor een schadevergoeding. Via de rechter wordt nu ook bekeken of de gemaakte kosten, onder meer voor het benaderen van advocaten in de VS, kunnen worden verhaald. Hoeveel wil hij niet zeggen.