BRUSSEL - De vogelpest in België breidt zich steeds verder uit. In Kinrooi vlak over de grens bij Weert is een tweede pluimveebedrijf hoogstwaarschijnlijk besmet met het virus. Dat hebben eerste zogenoemde snelle tests uitgewezen, zei een woordvoerder van het Belgische voedselagentschap FAVV zondag voor de Vlaamse radio.

Zaterdag kwam de ziekte in dezelfde plaats al aan het licht bij een leghennenbedrijf. Volgens de woordvoerder zullen twintig bedrijven in een straal van drie kilometer worden geruimd. In totaal gaat het om een half miljoen dieren.

Opofferen

Burgemeester Brouns van Kinrooi pleit ervoor dat het ruimingsgebied naar Duits voorbeeld wordt uitgebreid van drie tot tien kilometer. Pluimveehouders zelf willen dat ook. “Ze zijn bereid om hun pluimvee op te offeren om het virus tegen te houden”, aldus Brouns op de website van de krant De Standaard.

Afgelopen week werden al een kwart miljoen pluimveedieren geruimd nadat een bedrijf in het plaatsje Meeuwen-Gruitrode, iets meer naar het zuidwesten, - als eerste in België - was getroffen door vogelpest.

Antivirale

Personeel dat bij de ruimingen wordt ingeschakeld, en landbouwers met hun gezinnen van de getroffen bedrijven zullen worden verplicht om naast een griepvaccinatie en het dragen van beschermende kledij antivirale middelen te slikken. De Belgische autoriteiten namen dit besluit na spoedberaad zaterdag naar aanleiding van het overlijden van een Nederlandse veearts aan de vogelpest.