PEKING - De Chinese gezondheidsautoriteiten hebben zondag nieuwe cijfers over het aantal gevallen van de longziekte SARS bekendgemaakt. Die cijfers liggen veel hoger dan tot nu toe is aangegeven, vooral in de hoofdstad Peking. Zo zijn er in het land mensen aan SARS overleden, tegen 67 sterfgevallen die tot nu toe waren gemeld.

Volgens het Chinese ministerie van Volksgezondheid zijn er in heel China tot 18 april 1807 besmettingen vastgesteld. Eerder waren ruim 1500 gevallen gemeld. De hoofdstad Peking telt 339 gevallen van wie er 18 zijn overleden (tegen 37 gevallen en vier doden volgens de laatste officiële cijfers). Zaterdag zijn daar nog eens zeven gevallen bijgekomen. In Peking zijn bovendien 402 mogelijke SARS-infecties geconstateerd.

Ontslag

De Chinese onderminister van Volksgezondheid, Gao Qiang, maakte de nieuwe cijfers zondag bekend. Zijn baas, minister Zhang Wenkang, én burgemeester Meng Xuenong van Peking zijn zondag ontheven uit hun functies binnen de Communistische Partij. Dat leidt er gewoonlijk toe dat ze ook uit hun bestuursfuncties worden gezet. Een reden gaf het Chinese staatspersbureau niet. Zhang kreeg forse kritiek over zich heen nadat hij begin deze maand de epidemie ’onder controle’ noemde.

In kaart brengen

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO had al eerder aangegeven dat China niet alle gevallen van SARS-besmetting heeft aangegeven. De WHO had China daarom nadrukkelijk geadviseerd dat alsnog te doen en zei zondag blij te zijn met de bekendmaking. De verspreiding van het virus is zo beter in kaart te brengen en te bestrijden. De WHO vermoedt dat de epidemie is begonnen in het zuiden van China, vlakbij Hongkong waar SARS ook flink om zich heengrijpt.

De Chinese onderminister legde uit waarom China niet eerder de juiste cijfers had gemeld. De nieuwe longziekte is volgens hem moeilijk medisch vast te stellen en de patiënten liggen verspreid over veel ziekenhuizen. Hij gaf wel toe dat het ministerie er niet goed op was voorbereid.

Het Thaise ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zondag gezegd dat China niet is uitgenodigd voor een SARS-congres later deze maand. Tien Zuid-Oost-Aziatische landen doen er wel aan mee. Volgens Thailand krijgt China wel de resultaten van het congres opgestuurd. Waarom China geen uitnodiging krijgt, is niet duidelijk.

Geen vakantie

Volgens de Chinese staatsmedia moeten passagiers op binnenlandse vluchten vanaf maandag een verklaring tekenen waarin staat dat ze geen symptomen van SARS vertonen. China heeft bovendien een nationale vakantieweek geannuleerd om verspreiding van SARS te voorkomen. Miljoenen Chinezen zouden tussen 1 en 7 mei door het hele land reizen om hun familie te bezoeken. De vakantieweek is in ingesteld om het binnenlands toerisme op te peppen. Nu krijgen de Chinezen slechts een dagje vrij.