SYDNEY - De Europese Unie vindt dat de VN-wapeninspecteurs snel moeten terugkeren naar Irak om daar de eventueel aanwezige massavernietigingswapens te onderzoeken. Dat zei de Europese commissaris voor buitenlandse betrekkingen Chris Patten zondag in Australië.

Volgens Patten moeten de wapeninspecteurs de onderzoeksteams van de Amerikanen begeleiden, om zo de geloofwaardigheid van hun bevindingen te vergroten. “Het is in ieders belang dat de VN op het toneel terugkeert om alles wat wordt ontdekt te controleren.”

Patten schaarde zich ook achter een oproep van VN-secretaris-generaal Kofi Annan, die wil dat de Veiligheidsraad de VN inzake Irak een nieuw mandaat geeft. Annan ziet voor zijn organisatie in Irak de komende tijd een belangrijke rol weggelegd.

Noord-Korea

Patten sprak zich in Australië ook uit over de crisis die de omstreden nucleaire plannen van Noord-Korea hebben veroorzaakt. Hij noemde het land “een echt gevaar voor de wereld”.

”Niemand van ons wil dat Noord-Korea verandert in een soort bomfabriek, dat wapens verkoopt aan eenieder die ze maar hebben wil”, aldus Patten. Om te voorkomen dat Noord-Korea een nucleaire macht wordt, moet het straatarme, stalinistische land volgens de EU-vertegenwoordiger meer hulp krijgen.