LONDEN - De inlichtingendienst van Duitsland heeft vorig jaar de banden met de Iraakse geheime dienst aangehaald. Dat schrijft The Sunday Telegraph zondag op basis van documenten die de Britse krant in Bagdad heeft gevonden.

Uit de papieren blijkt dat een Duitse agent op 29 januari 2002 een ontmoeting had met directeur Haboosh van de Iraakse inlichtingendienst. Daar zei de agent dat “mijn organisatie haar relatie met uw organisatie wil uitbreiden”. Van zijn kant bood Haboosh Duitse bedrijven lucratieve contacten aan als Berlijn zou proberen een Amerikaanse invasie in Irak te voorkomen.

De ontmoeting was een half jaar voordat de Duitse kanselier Schröder zijn uitgesproken anti-oorlogscampagne begon. Hij werd in september herkozen, vooral vanwege zijn populaire opvattingen over de oorlog tegen Irak.

In een reactie zegt een woordvoerder van de Duitse regering in The Sunday Telegraph dat het ‘algemeen bekend’ was dat de Irakezen de Duitsers contracten aanboden als het land vast zou houden aan zijn anti-oorlogsstandpunt.