ABUJA/LAGOS - Agenten van de Nigeriaanse veiligheidsdienst hebben zaterdag tijdens de presidentsverkiezingen zes aanhangers van de oppositie gedood en vijf verwond. Dat hebben verkiezingswaarnemers van het Instituut voor Democratie in Zuid-Afrika gemeld.

De veiligheidsagenten begeleidden de minister van Justitie van de deelstaat Bayelsa, in het zuidoosten van het land, toen ze het vuur openden op jonge aanhangers van de oppositie.

Het is voor de tweede keer in acht dagen dat de Nigerianen naar de stembus gegaan. Ditmaal gaat het om de verkiezing van een president. Het huidige staatshoofd Obasanjo neemt het op tegen negentien rivalen, maar hij geldt als waarschijnlijke winnaar.

Hoewel de stembureaus 's ochtends om acht uur (09.00 uur onze tijd) open hadden moeten gaan, gebeurde dat in een aantal steden in het zuidoosten van het land niet. In de steden Enugu, Port Harcourt en Warri waren de stembureaus uren na de officiële openingstijd nog steeds dicht. In het zuidoosten van het land was het vorige week zaterdag bij de parlementsverkiezing erg onrustig.

Tegelijk met de verkiezing van een president kunnen de 60 miljoen kiezers ook gouverneurs voor de 36 deelstaten kiezen. De uitslag wordt maandag verwacht. Om te winnen moet een presidentskandidaat een eenvoudige meerderheid van de stemmen hebben. Tegelijkertijd moet hij in tweederde van de 36 deelstaten minstens een kwart van de stemmen hebben gekregen.

Obasanjo's belangrijkste concurrent is de uit het door moslims bewoonde noorden van het land stammende ex-generaal Muhammadu Buhari. Zijn Volkspartij van Nigeria (ANPP) heeft het voortouw genomen bij de poging de uitslag van de parlementsverkiezing van vorige week zaterdag aan te vechten. Blijkens de officiële uitslag heeft de partij van Obasanjo gewonnen, maar de oppositie zegt dat er op grote schaal fraude is gepleegd.

Omdat botsingen werden verwacht tussen aanhangers van Buhari en van Obasanjo zijn strenge veiligheidsmaatregelen van kracht. Politie en leger hebben gezegd keihard te zullen ingrijpen bij protestacties.