AMSTERDAM - Een van de twee veroordeelden voor de moord op de eigenaar van een avondwinkel in Amsterdam-Noord gaat in hoger beroep tegen de uitspraak.

Dat heeft zijn advocaat Jan-Hein van Dijk laten weten. De 23-jarige Orville K. werd vorige week veroordeeld tot tien jaar cel voor de gewapende overval op avondwinkel La Nuit in februari. Zijn advocaat had vrijspraak geëist.

Bij de overval werd de 29-jarige eigenaar Erkan Yildiz doodgeschoten. Hij had twee dagen eerder in het televisieprogramma Premtime nog geklaagd over het geweld in zijn zaak. Het OM had tegen beide verdachten in de zaak tien jaar cel geëist.

Uitkijk

K., van Surinaamse afkomst en zonder vaste woon- of verblijfplaats, heeft altijd ontkend dat hij op de bewuste avond in La Nuit is geweest. Hij zou voor vrienden op de uitkijk hebben gestaan en hen na de overval onderdak hebben geboden. De bewijslast tegen hem bestond onder meer uit camerabeelden, DNA-materiaal en de getuigenis van de medeverdachte.

Tijdens een voorbereidende zitting werd K. door nabestaanden van het slachtoffer herkend als vaste klant van de avondzaak, waarna de gemoederen hoog opliepen.

Gouden ketting

Ook de tweede verdachte kreeg tien jaar cel. Deze 25-jarige Zaandammer van Antilliaanse afkomst heeft toegegeven dat hij het fatale schot heeft gelost. De rechtbank achtte bewezen dat het de twee te doen was om de gouden ketting van Yildiz, die meer dan zevenduizend euro had gekost. Ook zou K. als vaste klant hebben geweten dat Yildiz altijd veel contant geld op zak had.

'Toevallig'

De rechter legde het tweetal een even hoge straf op, omdat het 'min of meer toevallig' zou zijn geweest dat de oudste verdachte schoot. Nadat Yildiz na een worsteling van dichtbij door zijn hoofd was geschoten is hij door de overvallers meermaals hardhandig aan zijn ketting getrokken en over de balie getrokken. Dat laatste rekende de rechtbank de twee zwaar aan.

Het is nog onduidelijk of ook de tweede veroordeelde in hoger beroep gaat tegen zijn straf, zegt zijn advocate Elke van Esser. Hij verklaarde dat het nooit zijn bedoeling is geweest om Yildiz te doden. De buitgemaakte ketting zou hij hebben verpatst op Sint Maarten, waar hij in maart werd opgepakt.

Valse dollars

Gino P. beweert dat hij een paar duizend valse Amerikaanse dollars voor de ketting heeft gekregen. Het OM zegt over bewijs te beschikken waaruit zou blijken dat naasten van P. de ketting in bewaring hebben.