ALMELO - Een voormalig lid van de streng-christelijke opwekkingsbeweging Noorse Broeders heeft bij de politie Twente aangifte gedaan van kindermishandeling binnen deze religieuze stroming.

A. Venema (34) zegt dat hij, evenals tientallen andere volgelingen, in zijn kinderjaren in opdracht van de geestelijke leiders van de Noorse Broeders uit naam van God is getuchtigd. Voorganger en woordvoerder Staal van de Noorse Broeders weerspreekt de aantijgingen.

De Almeloër is acht jaar geleden uit de beweging gestapt en heeft nu pas aangifte gedaan. "Uit angst voor repressie heb ik mijn mond gehouden. Toen ik onlangs in gesprek kwam met een ander slachtoffer, besloot ik mijn verhaal naar buiten te brengen. Ik ben stelselmatig mishandeld. Stokslagen als lijfstraf was heel gewoon."

Groene zeep

Venema zegt dat ouders tijdens samenkomsten werden opgeroepen hun kinderen op het rechte pad te houden door lijfstraffen toe te passen. Zelf kreeg hij in zijn jeugdjaren wekelijks stokslagen. "En als je een 'vies' woord zei kreeg je minutenlang groene zeep in de mond gestopt. Ik heb meerdere keren op het punt gestaan zelfmoord te plegen."

Venema zegt inmiddels contact te hebben met tien andere slachtoffers. Verder is hij indirect in contact gekomen met nog eens twintig lotgenoten. "Ik weet dat er mishandelde kinderen zijn die geprobeerd hebben zelfmoord te plegen. In enkele gevallen is het ook daadwerkelijk tot zelfdoding gekomen."

Aangifte tegen leiders

Venema heeft bij de politie de geestelijke leiders aangegeven. Het gaat vooral om de periode tot eind jaren tachtig. Zijn ouders hebben hem om vergeving gevraagd. Voor Venema is dat voldoende. "Maar de leiders die verantwoordelijk zijn en tot de lijfstraffen opriepen, beschouw ik als de echte schuldigen. Die moeten worden aangepakt."

Venema heeft inmiddels een gesprek gehad met een leider van de geloofsbeweging. "Men probeert alles te bagatelliseren en roept op om niet terug te kijken, maar de blik op de toekomst te richten."

Voorganger Staal van de Noorse Broeders: "Ik ben 52 jaar. Als er al iets gebeurd is, was dat voor mijn tijd. Als Venema meent dat hem en andere volgelingen onrecht is aangedaan, is het uitstekend dat hij aangifte doet."

Het genootschap telt in Nederland zo'n 2500 leden. Wereldwijd zijn dat er 35.000. De Noorse Broeders zijn in 1905 opgericht door een marineman uit Noorwegen. Tot enkele jaren geleden was het de leden verboden televisie te kijken. De vrouwen moesten rokken dragen en de kinderen volgden onderwijs op reformatorische scholen.

/LINKDe Noorse BroedersDe Weg