BAGDAD - Amerikaanse militairen in Bagdad hebben de minister van Financiën van het regime van Saddam Hussein, Hikmat Mizban Ibrahim al-Azzawi, in handen gekregen. Hikmat was vrijdag door de Iraakse politie aangehouden en aan de Amerikanen overgedragen, deelde een militaire woordvoerster van het Centrale Commando in Qatar zaterdag mee.

Hikmat, die ook vice-premier was, was de ruiten acht in het kaartspel met de 52 meest gezochte Irakezen dat de Verenigde Staten hebben gemaakt. Het is bedoeld voor Amerikaanse eenheden die jacht maken op functionarissen van het bewind van Saddam. Inmiddels zijn vijf van de gezochten aangehouden, onder wie twee halfbroers van Saddam.

Behalve Hikmat is sinds vrijdag ook nog een Iraakse deskundige op het gebied van chemische wapens in handen van de Amerikanen. Het is Imad Hussein al-Ani, die volgens de VS de leiding had van het programma voor de productie van het zenuwgas VX. Hij zou ontkennen dat hij kennis heeft van massavernietigingswapens. Al-Ani stond niet op de opsporingslijst van de VS.

De woordvoerster van het Centrale Commando deelde mee dat zich vrijdag in Bagdad ook een 'internationale terrorist' aan Amerikaanse mariniers heeft overgegeven. Het gaat om Khala Khadr al-Salahat, die deel zou uitmaken van de Palestijnse terreurgroep Fatah Revolutionaire Raad (FRC) van de vorig jaar onder mysterieuze omstandigheden in Bagdad om het leven gekomen Abu Nidal. Abu Nidal werd in augustus dood aangetroffen in zijn met wapens volgepakte flat in de Iraakse hoofdstad. Volgens de Iraakse geheime dienst had hij zelfmoord gepleegd, maar andere bronnen zijn ervan overtuigd dat hij op last van Saddam was vermoord.