AMSTERDAM - Fractieleider van D66 Boris Dittrich moet de komende week bij CDA en VVD een concrete lijst met wensen voor regeringsdeelname op tafel leggen. Wanneer deze wensen worden afgewezen moet D66 zich gaan opmaken voor de oppositie.

Dat zegt oud-D66-minister Roger van Boxtel zaterdag in het Algemeen Dagblad.

"Dittrich zou moeten zeggen: Dit is de lijst, anders doen we het niet", aldus Van Boxtel. D66 zou in elk geval moeten eisen dat het budget voor ontwikkelingshulp de komende kabinetsperiode niet wordt uitgekleed. Dat budget staat door de dreigende grote bezuinigingsronde onder zware druk. "Hulp aan de Derde Wereld, immigratie en integratie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden", zegt Van Boxtel, die overigens een voorstander is van eenkabinetsdeelname van zijn partij.

Minister

Van Boxtel benadrukt dat hij niet beschikbaar is voor een ministerspost. Zijn naam zou in dat verband genoemd worden, evenals die van voormalig fractieleider Thom de Graaf. Hij vindt dat Dittrich zich ook niet moet overvragen in de onderhandelingen, het moet wel om een reële eisenlijst gaan.