SEOUL - De gesprekken tussen Noord-Korea, China en de Verenigde Staten over de Noord-Koreaanse nucleaire aspiraties gaan gewoon door. "Voor zover ik weet zijn de plannen voor de gesprekken niet gewijzigd", aldus een Zuid-Koreaanse regeringswoordvoerster zaterdag.

Zuid-Korea is niet bij de gesprekken uitgenodigd, maar wordt door de Amerikanen uitvoerig op de hoogte gehouden.

Brandstofstaven

De bijeenkomst, die voor 23 tot 25 april in de Chinese hoofdstad Peking is gepland, staat op losse schroeven doordat de Noord-Koreanen vrijdag vorderingen in hun nucleaire programma meldden. Zij zouden bezig zijn met het opwerken van ongeveer 8000 brandstofstaven. Met het opgewerkte materiaal kan het regime in Pyongyang plutonium voor kernwapens verkrijgen. Het is nog onduidelijk hoe ver Noord-Korea met het opwerken van de radioactieve staven is gevorderd.

Een hoge functionaris van de Amerikaanse regering zei dat de VS overwegen de gesprekken af te zeggen. Zowel Zuid-Korea als Japan heeft Washington opgeroepen niet verstek te laten gaan, omdat de bijeenkomst volgens beide landen een eerste stap is naar een vreedzame oplossing van het dispuut.

Noord-Korea maakte zaterdag in een eenregelige mededeling bekend dat een hoge defensiefunctionaris voorafgaand aan de bijeenkomst een bezoek brengt aan China. Jo Myong Rok, die een vertrouweling is van dictator Kim Jong-Il, bezoekt het buurland van maandag tot woensdag. Het is niet bekend wie de legerleider er ontmoet, en of de reis verband heeft met de nucleaire crisis.

Nieuwe ronde

Noord-Korea heeft zijn zuidelijk buurland voorgesteld te beginnen met een nieuwe ronde gesprekken over de verbetering van de onderlinge betrekkingen. De gesprekken op ministersniveau zouden van 27 tot en met 29 april in Pyongjan moeten plaatsvinden, zo deelde een woordvoerder van de Zuid-Koreaanse regering zaterdag mee. Zuid-Korea heeft nog niet meegedeeld of het een delegatie naar de Noord-Koreaanse hoofdstad stuurt. Begin deze maand zouden er al besprekingen zijn, maar Noord-Korea zegde die af omdat Zuid-Korea had besloten de Amerikanen te steunen tijdens de oorlog in Irak.