AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie in Amsterdam heeft kort na de uitspraak in de strafzaak tegen Volkert van der G., veroordeeld wegens de moord op Pim Fortuyn, een brief met daarin twee kogels ontvangen. De dreigbrief is gericht tegen zaaksofficier van justitie J. Plooy en rechtbankvoorzitter F. Bauduin en zou zijn gestuurd uit protest tegen het vonnis - achttien jaar cel - in de zaak-Van der G.

Volgens persofficier van justitie D. Kruimel is de brief op het parket bezorgd, nog voordat bekend werd dat Plooy tegen het vonnis in beroep zou gaan. De officier had een levenslange gevangenisstraf tegen Van der G. geëist.

Het Amsterdamse parket neemt de zaak 'zeer hoog op', aldus Kruimel. De politie is een onderzoek begonnen en hoopt te kunnen achterhalen wie de afzender is. Over de exacte inhoud van de brief en de ondertekenaar(s) wil de officier in het belang van het onderzoek geen mededelingen doen.

Of de ontvangst van de dreigpost aanleiding is geweest voor beveiligingsmaatregelen rond Plooy en Bauduin wil Kruimel evenmin zeggen. "Over beveiliging doen wij per definitie geen uitspraken", aldus Kruimel.

'Jachtgeweren'

Het parket is geschokt over de kogelbrief. Kruimel: "Wij vinden dit heel erg. Er worden hier mensen bedreigd die met toewijding hun werk doen." Ook de rechtbank is onaangenaam getroffen. "Wij nemen het serieus", zegt woordvoerster M. Grootscholten. Zij tekent aan dat de brief met name was gericht tegen officier Plooy. "Aan het eind van de brief wordt Bauduin genoemd. Er staat letterlijk: Wij zullen onze jachtgeweren leegschieten op Frans Bauduin."

De rechtbank deed op 15 april uitspraak in de zaak-Van der G. De opgelegde straf maakte bij sommigen hevig teleurgestelde reacties los. Het OM maakte 's avonds bekend dat het in beroep zou gaan tegen het vonnis. Het hoger beroep dient naar verwachting eind augustus bij het gerechtshof in Amsterdam.

Melkert

Na de moord op Fortuyn, op 6 mei vorig jaar, ontvingen enige tientallen personen kogelbrieven. Onder hen waren GroenLinks-leider Paul Rosenmöller en premier Jan Peter Balkenende. Voormalig PvdA-lijsttrekker Ad Melkert kreeg zelfs een doorgeladen pistool toegestuurd. Onderzoek heeft uitgewezen dat er nagenoeg zeker sprake is van steeds dezelfde afzender. Ondanks de inzet van een speciaal politieteam is deze persoon tot op heden niet getraceerd.