HAVANA - Cuba wil geen gezant van de Verenigde Naties ontvangen om deze onderzoek te laten doen naar de mensenrechtensituatie in de eilandstaat. Dat heeft de Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken Felipe Perez Roque vrijdag gezegd.

De mensenrechtencommissie van de VN nam donderdag een resolutie aan, waarin zij er bij de regering in Havana op aangedringt een commissie onderzoek te laten doen naar de mensenrechtensituatie op Cuba. Perez Roque zei op een persconferentie dat zijn regering er niet over peinst de VN-gezant toe te laten. Hij noemde de resolutie "illegaal".

Broeders

Verder zei de minister dat Cuba "zich aangevallen voelde door Latijns-Amerikaanse broeders als Peru en Mexico", omdat die landen zich achter de resolutie hadden geschaard. Hij zei dat Havana de "morele autoriteit" van die Latijns-Amerikaanse landen niet erkent, omdat die zich wel kritisch uitlaten over de mensenrechtensituatie op Cuba, maar zwijgen over misstanden op dit terrein in de Verenigde Staten.

Cuba arresteerde afgelopen maand 75 dissidenten en gaf hen celstraffen tot 28 jaar. Vorige week werden de drie hoofdverdachten van een kaping van een Cubaanse veerboot geëxecuteerd. De kapers wilden met de boot naar Florida varen, maar slaagden daar niet in omdat de brandstof opraakte.