BRUSSEL/GENT - Justitie in Gent heeft besloten dat een journalist van de krant Het Laatste Nieuws voor de rechter moet verschijnen. Rechtbankverslaggever José Masschelin moet zich verantwoorden voor de publicatie van delen van het gerechtelijk dossier over Joop Schafthuizen, de levenspartner van auteur Gerard Reve.

Schafthuizen kwam in opspraak na beschuldigingen een minderjarige buurjongen in de zomer van 2001 te hebben aangerand. Bij het onderzoek trof de politie thuis bij Schafthuizen en Reve, die al jaren in België in Machelen wonen, kinderporno aan.

Inzage

Het gerechtelijk dossier lag begin 2002 ter inzage voor alleen de ouders van de jongen en voor Schafthuizen. Het Laatste Nieuws, een populaire krant met de hoogste oplage van België, publiceerde eruit. Masschelin werd daarop na een klacht van Schafthuizen, net als de ouders, opgepakt. Na een paar dagen kwamen zij weer op vrije voeten.

De journalist en het ouderpaar moeten nu voor de rechter verschijnen. Zij kunnen maximaal een jaar gevangenisstraf krijgen. Hun advocaten beklaagden zich vrijdag voor de Vlaamse televisie. "Van de dader wordt een slachtoffer gemaakt en van de echte slachtoffers daders."

Prijs der Nederlandse Letteren

Vanwege het gerechtelijk onderzoek naar en de publicaties in Het Laatste Nieuws over Schafthuizen ging de uitreiking van de prestigieuze Prijs der Nederlandse Letteren door de Belgische koning Albert aan Reve in 2001 niet door. Schafthuizen moet ook nog voor de rechter komen. Aanvankelijk ging hij vrijuit, op voorwaarde dat hij zich psychiatrisch zou laten onderzoeken en niet meer met kinderen zou omgaan. Hij kreeg daarvoor een proeftijd van vijf jaar.