UTRECHT - Ruim driehonderd Irakezen hebben vrijdagmiddag in Utrecht hun door de oorlog omgekomen familieleden herdacht. Veertien mensen van de familie Al Othmani kwamen om bij de bombardementen in de stad Suweira, veertig kilometer ten zuiden van Bagdad. Het gaat om zeven kinderen en zeven volwassenen, onder wie een zwangere vrouw.

Een geestelijk leider heeft de familie in Nederland per sateliettelefoon geïnformeerd. "Toen de Amerikanen naar Bagdad oprukten zijn in de gevechten met de Republikeinse Garde bommen op deze onschuldige burgers gevallen. Zo hebben wij van de geestelijke gehoord", zegt Wisam Al Othmani.

De familie behoort tot de Sabiërs Mandaeërse geloofsgemeenschap. In Irak telt deze groep 250.000 leden, in Nederland 2000. Zij noemen zich volgelingen van Johannes de Doper.

Verdriet

"We zijn tevreden dat Saddam Hussein weg is, maar we hebben ook verdriet om onze familie", zegt Azhar Al Othmani, die met haar familie de herdenking heeft georganiseerd. Tijdens de bijeenkomst in Utrecht kwamen Irakezen van diverse etnische en religieuze achtergrond bijeen. Allen maken ze zich grote zorgen over hun familieleden in Irak. Nog niemand heeft contact kunnen krijgen met hun verwanten.

Faciliteiten

De Iraakse gemeenschap wil een beroep doen op de Nederlandse regering om faciliteiten beschikbaar te stellen zodat ze contact kunnen leggen met hun familie. "Als er sateliettelefoons in Irak verstrekt zouden worden, dan kunnen zij ons bellen om te zeggen hoe het gaat", zegt Kaism Al Othmani, voorzitter van de Sabiërs Mandaeërse vereniging in Nederland.