AMSTERDAM - "Wie verraadde Anne Frank" is de titel van een rapport dat het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie NIOD vrijdag 25 april presenteert. Het rapport is gebaseerd op onderzoek dat David Barnouw en Gerrold van der Stroom hebben verricht.

Het NIOD kondigde vorig jaar juli aan dat er een onderzoek zou komen naar het verraad van de joodse familie Frank. Het gezin zat ondergedoken in het intussen wereldberoemde Achterhuis aan de Prinsengracht in Amsterdam. Aan het eind van de oorlog ontdekten de Duitsers de schuilplaats en voerden het gezelschap af naar Duitsland. Alleen vader Otto overleefde het concentratiekamp.

Vorig jaar verschenen twee nieuwe boeken over de familie Frank: 'Anne Frank: de biografie' van Melissa Mueller en 'Het verborgen leven van Otto Frank' van Carol Anne Lee. Volgens het NIOD was tot nu toe niet duidelijk wie de familie verraadde. Het instituut vond het daarom tijd voor een vervolgonderzoek.

Het onderzoek richtte zich op de verschillende verraadtheoriën. Ook is bekeken in hoeverre vader Otto Frank chantabel was door zijn leveringen aan de Duitsers in het begin van de oorlog. Volgens Carol Anne Lee is de familie verraden door Tonny Ahlers, een informant van de Sicherheitsdienst. Die zou ook Otto hebben gechanteerd over de leveringen van geleermiddelen, waarin hij handelde, aan de bezetter.