BRUSSEL - Het staat nu vast dat de vogelpest ook in België heerst. Dat blijkt uit de definitieve resultaten van testen die zijn gedaan op een pluimveebedrijf in Belgisch-Limburg. Het Belgische voedselagentschap heeft dit vrijdag bekendgemaakt, meldde de Vlaamse radio.

Een eerste snelle test had woensdag al aangegeven dat het bedrijf in Meeuwen-Gruitrode, op 15 kilometer van de grens met Nederland bij Eindhoven, besmet was. Alle dieren zijn er geruimd. Dat gebeurde ook bij acht andere pluimveebedrijven die binnen 3 kilometer liggen. Bij elkaar ging het om 250.000 dieren.

De Belgische autoriteiten hebben intussen extra voorzorgsmaatregelen getroffen tegen een verdere verspreiding van de ziekte. De noordelijke helft van de provincie, een gebied grenzend aan Noord-Brabant en Limburg van bij elkaar 29 gemeenten, is uitgeroepen tot 'bufferzone'. Pluimveebedrijven moeten hun dieren binnen houden. Ook honden en katten mogen de straat niet op.

Vanaf woensdag gold voor het hele land al een transport- en exportverbod voor levend pluimvee, broedeieren en mest van pluimvee. Voorlopig geldt deze maatregel, die de Europese Commissie snel bekrachtigde, tot na het paasweekeinde.