JOHANNESBURG - De staatshoofden en regeringsleiders zijn het afgelopen weekeinde ingevlogen, dus kunnen de handtekeningen worden gezet onder de akkoorden die zijn bereikt. Voor die krabbel alleen zijn ze niet helemaal naar de VN-top over duurzaamheid in Johannesburg gekomen, ze krijgen ook de gelegenheid om in de plenaire zaal hun zegje te doen.

President Bush heeft voor die eer bedankt, hij wordt vervangen door zijn minister van Buitenlandse Zaken Powell. Al is er een sprankje hoop dat de Amerikaanse president op het laatste toch nog komt opdagen, net zoals zijn vader tien jaar geleden deed op de milieutop in Rio.

Premier Balkenende is er wel. Hij staat dinsdag als vierde spreker op de lijst. Op zijn agenda voor de komende dagen staan verder ontmoetingen met onder anderen secretaris-generaal Kofi Annan van de VN, de presidenten Soekarnoputri van Indonesië, Koetsjma van Oekraïne, Fox van Mexico en de regeringsleiders van de EU.

President Soekarnoputri bijt maandag het spits af, gevolgd door de leiders van grote landen als het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk, en kleintjes zoals Swaziland en San Marino. Maar de aandacht zal vooral uitgaan naar de zogeheten interventies van vice-premier Tariq Aziz van Irak en president Mugabe van Zimbabwe.