ARBIL - Driehonderd Turkse militairen zijn in de nacht van maandag op dinsdag de Koerdische regio in het noorden van Irak binnengetrokken.

Dat heeft een Iraakse militaire bron gemeld. Het bestuur van de autonome Koerdische regio in Irak heeft de invasie veroordeeld.

De Iraakse militaire bron zei dat de Turken 2 tot 3 kilometer op Iraaks grondgebied zijn doorgedrongen. Hij repte van lichtbewapende Turkse troepen. Die zouden zich ophouden in het bergachtige district Gali Rash.

Zij zouden niet in gevechten met Iraaks-Koerdische opstandelingen verwikkeld zijn.

Luchtaanvallen

Afgelopen weekeinde voerde het Turkse leger luchtaanvallen uit op opstandige Koerdische rebellen die zich in het noorden van Irak ophouden.

Iraakse regeringsfunctionarissen zeiden dat Turkse toestellen urenlang verscheidene dorpen in het Qandil-gebergte bestookten. Daardoor zou een vrouw zijn gedood.

Schuilplaats

De Koerdische Arbeiderspartij (PKK) gebruikt het bergachtige noorden van Irak als schuilplaats en als uitvalsbasis voor aanvallen in Turkije. De PKK vecht sinds de oprichting in 1974 voor een onafhankelijk Koerdistan in zuidoostelijk Turkije.