BAGDAD/WASHINGTON - Het regime van Saddam Hussein mag dan ten val zijn gebracht, de Iraakse president zelf lijkt de oorlog in zijn land te hebben overleefd. De Arabische televisiezender Abu Dhabi TV heeft vrijdag recente beelden uitgezonden van Saddam en zijn zoon Qusai en een toespraak laten horen die de verdreven Iraakse leider zou hebben gehouden.

Volgens een woordvoerder van Abu Dhabi TV zijn de beelden opgenoemen op 9 april, de dag dat Bagdad in handen van de Amerikanen viel. Hij zei er "100 procent zeker" van te zijn dat het materiaal die dag is geschoten in een wijk in het noorden van de Iraakse hoofdstad, waar de aanhang van Saddam groot was. De beelden tonen volgens de zegsman de echte Saddam en geen dubbelganger.

Overwinnen

In de toespraak voer Saddam Hussein uit tegen de "bezetters" van Irak en zei hij erop te vertrouwen dat de Irakezen "uiteindelijk zullen overwinnen".

Van de 52 overige gezochte leiders van Irak is er opnieuw een opgepakt. Koerden hebben bij de stad Mosul Samir al-Aziz al-Najim overgedragen aan Amerikaanse troepen. Samir was voorzitter van het regionale commando voor Oost-Bagdad van de almachtige Baath-partij en nummer 24 op de Amerikaanse lijst van meest gezochte Iraki's. Eerder namen Amerikanen al twee halfbroers van Saddam Hussein en een wetenschappelijk topadviseur gevangen.

Migs

Op een militair vliegveld in het westen van Irak hebben Australische eenheden 51 Mig-gevechtsvliegtuigen gevonden. Die waren verborgen in gebouwen en onder camouflagenetten en rommel. Een aantal van de toestellen was begraven. Bij de inname van het vliegveld stuitten de Australiërs naar eigen zeggen nauwelijks op verzet. Zij vonden er ook een arsenaal lichte wapens.

Massavernietigingswapens kunnen volgens de Amerikaanse minister van Defensie Rumsfeld alleen worden gevonden op aanwijzingen van mensen die weten waar die zijn verborgen. "Ik denk wel dat we mensen zullen vinden die ons vertellen waar ze liggen", zei hij op een bijeenkomst van medewerkers van het Pentagon. Washington heeft steeds beweerd dat Irak chemische en biologische wapens bezit, maar tot op heden hebben de Amerikanen die niet kunnen vinden.

Musea

De Amerikanen gaan in Irak ook zoeken naar gestolen cultuurschatten. Agenten van de FBI en Interpol proberen de plunderaars op te sporen die het oudheidkundig Nationaal Museum in Bagdad hebben leeggeroofd nadat de stad was gevallen. De politieorganisaties zullen de bevolking waarschuwen de kostbare voorwerpen niet te verhandelen. In het museum bevond zich onder meer een grote collectie Mesopotamische kunstvoorwerpen.

In Bagdad hebben vrijdag ruim tienduizend Irakezen gedemonstreerd tegen de bezetting van hun land door Amerikaanse troepen. Zij riepen anti-Amerikaanse leuzen en spraken zich uit voor een islamitische staat Irak. De organisatoren van de betoging zeiden de Iraakse Nationale Verenigde Beweging te vertegenwoordigen. Daartoe zouden zowel sjiïtische als soennitische moslims behoren.

Sjiïeten

De belangrijkste sjiïtische oppositiegroepering in Irak, SCIRI, acht het goed mogelijk dat het 'nieuwe' Irak in navolging van buurland Iran een islamitische republiek wordt. Vice-voorzitter Abdel Aziz al-Hakim zei voor de Iraanse staatstelevisie dat zijn organisatie daar niet op aanstuurt, maar dat de sjiïtische Iraki's zich in democratische verkiezingen mogelijk voor zo'n systeem uitspreken. Hij wees erop dat ruim 60 procent van de bevolking sjiïtisch is.

Een andere sjiïtische leider, grootayatollah Sistani, sprak zich in de Arabische krant al-Hayat uit tegen buitenlandse bemoeienis bij de vorming van een nieuwe Iraakse regering. Hij stelde dat buitenlandse troepen Irak moeten verlaten zodra de oorlog in het land is afgelopen.

Amerikaans bestuur

Een door de Verenigde Staten geleid civiel bestuur in Irak was ook het onderwerp van een bijeenkomst van acht Arabische ministers van Buitenlandse Zaken. In de Saudische hoofdstad Riyad hielden de bewindslieden van het gastland en die van Turkije, Iran, Syrië, Koeweit, Jordanië, Egypte en Bahrein onder voorzitterschap van hun Saudische ambtgenoot een eendaagse conferentie. Behalve Syrië en Iran zijn die landen alle bondgenoot van Washington. Egypte en Iran hadden al laten weten een civiel bestuur onder Amerikaanse leiding niet te zullen erkennen.