AMSTERDAM - Een rechtbank in Noordoost-China heeft deze week drie mannen ter doodveroordeeld wegens het plunderen van graftombes. De rechtbank van de stad Jilinheeft dat vrijdag gemeld. Direct na de uitspraak werd het vonnis voltrokken. InChina worden executies meestal uitgevoerd met een schot in het achterhoofd.

De drie mannen roofden tussen 1997 en 2000 even ten noorden van Beijing veletombes leeg waarvan sommige 2.000 jaar oud zijn. Ze bevatten aardewerk, wapens,lijkwaden en andere spullen van kunsthistorische waarde. De rovers beschadigdendaarbij waardevolle fresco's.

De buitgemaakte spullen verkochten de daders door aan een Zuid-Koreaan. Of deZuid-Koreaan ook vervolgd wordt is niet bekend. Een voormaligemuseumconservator die de mannen had geholpen, werd tot een voorwaardelijkedoodstraf veroordeeld. Die straf wordt in de regel na twee jaar omgezet inlevenslang.

Tombes

Al eeuwenlang worden de tombes geplunderd. De Chinese overheid heeft hogestraffen ingevoerd om zo plunderaars en handelaars af te schrikken en heterfgoed te bewaren voor de volgende generaties.