MOSKOU - Rusland waarschuwt voor een 'oncontroleerbare crisis' rond Kosovo en roept op tot nieuwe onderhandelingen over de toekomstige status van de Servische provincie.

Dit blijkt uit een verklaring die het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou maandag heeft uitgegeven. De onderhandelingen tussen de autoriteiten in Belgrado en de etnisch Albanese meerderheid in Kosovo hadden nog geen resultaat opgeleverd op 10 december, een door het Westen gestelde deadline.

De Kosovo-Albanezen stevenen af op onafhankelijkheid en worden daarin gesteund door een aantal Westerse landen. Servië wil zijn historische provincie houden en weet zich daarin gesteund door zijn orthodoxe bondgenoot Rusland.

Minimumgaranties

Volgens Rusland zijn er in een door Albanezen overheerst Kosovo geen 'minimumgaranties' voor de veiligheid en de rechten van Serviërs en andere minderheden. De Serviërs in Kosovo waren de afgelopen jaren geregeld blootgesteld aan geweld van de kant van de Albanezen.

De VN-Veiligheidraad in New York buigt zich woensdag over de kwestie-Kosovo. Rusland heeft al laten doorschemeren dat het zijn veto zal gebruiken tegen elk besluit waarbij Kosovo tegen de zin van Servië onafhankelijk wordt.

Kosovo staat onder VN-bestuur sinds de NAVO-bombardementen op Joegoslavië in 1999.