KUALA LUMPUR - De voormalige vice-premier van Maleisië, Anwar Ibrahim, blijft nog zeker zes jaar in de gevangenis. Het Hof van Beroep bevestigde vrijdag in hoger beroep de eerdere veroordeling tot negen jaar cel wegens vermeende homoseksualiteit. De politicus kan bij goed gedrag op zijn vroegst in april 2009 vrijkomen.

"Dit is een handelwijze zoals onder Saddam (Hussein) of Mugabe (van Zimbabwe)", reageerde de Anwar na afloop. Tijdens de zitting had hij geen enkel motief gehoord voor het oordeel. Anwar heeft al vier jaar in de cel doorgebracht wegens corruptie. Die straf liep deze week af.

De raadslieden van de 56-jarige Anwar hebben ook nog een beroepszaak lopen bij het federaal gerechtshof. De advocaten hebben om vrijlating van hun cliënt gevraagd in afwachting van deze zaak. Vermoedelijk volgt hierover vrijdag nog een beslissing.

De Maleisische politiek schudde op haar grondvesten toen de autoritaire premier Mahathir Mohamad de charismatische en populaire Anwar in september 1998 aan de kant zette. Duizenden mensen gingen de straat op om te protesteren tegen het ontslag.

Chauffeur

Enkele weken later werd Anwar gearresteerd omdat hij een seksuele relatie zou hebben gehad met een chauffeur. Ook werd hij aangeklaagd wegens corruptie. De veroordeelde en zijn grote schare aanhangers meenden echter dat Mahathir zich met zijn 'ongefundeerde' beschuldigingen wilde ontdoen van een lastige politieke concurrent.

De veroordeling van de indertijd beoogde opvolger van Mahathir is wereldwijd scherp bekritiseerd. Anwar wordt door de Amerikaanse regering gezien als politiek gevangene. Mahatir heeft aangekondigd in oktober af te treden en verwacht wordt dat op het laatst in november 2004 algemene verkiezingen worden gehouden.