DEN HAAG - Defensie zal de rest van de maand niet meer met de Apache-gevechtshelikopters boven de Bommelerwaard trainen. Na het ongeluk woensdag, waren de oefeningen boven het gebied al verplaatst naar andere gebieden.

Defensie hervat de vluchten in ieder geval niet meer dit jaar.

Gevoeligheid

Dat heeft een woordvoerder van de Koninklijke Luchtmacht zaterdag gezegd. Defensie heeft daar zelf toe besloten vanwege de gevolgen en de gevoeligheid door het ongeval. Er lag geen verzoek aan ten grondslag, aldus de woordvoerder.

Minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) die over de stroomvoorziening gaat in Nederland, gaat echter veel verder. In het tv-programma Kassa zaterdag liet ze doorschemeren dat wat haar betreft de Apaches nooit meer oefenen boven de Bommelerwaard. Volgens haar woordvoerder wil ze dat deze trainingen voortaan plaatsvinden boven gebieden waar geen risico's zijn op een stroomstoring.

Elders

De enkele tientallen vluchten die stonden gepland, worden nu elders gedaan. Boven Nederland zijn enkele gebieden aangewezen voor de Apache-trainingen.

Defensie vermindert niet het aantal vluchten, omdat de piloten niet op achterstand mogen komen met hun trainingen. Dat zou nadelig kunnen uitpakken voor hun uitzending naar Afghanistan. De piloten gaan pas op missie als ze steeds alle vaardigheidsoefeningen hebben herhaald.

Onderzoek

De oorzaak van het ongeluk is nog niet bekend. De marechaussee verricht onderzoek en heeft de twee vliegers ondervraagd. De schade aan het toestel is aanzienlijk maar de luchtmacht heeft nog geen eigen technisch onderzoek kunnen doen.

Volgens de woordvoerder had de Apache op het moment van de botsing tegen de kabels een snelheid van ongeveer 250 kilometer per uur. Door de botsing zijn de radar en sensor eraf geslagen. Doordat de kabels op de bovenkant van de helikopter sloegen, zijn de ruiten kapot en is er schade in de cockpit ontstaan.

De Apaches zijn in de jaren negentig gekocht voor ongeveer 25 miljoen euro per stuk, aldus de woordvoerder.