AMSTERDAM - Twee Nederlandse mannen zijn in Thailand ter dood veroordeeld omdat ze zich schuldig zouden hebben gemaakt aan drugsdelicten. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag bekendgemaakt. Het ministerie heeft protest tegen het vonnis aangetekend. Een advocaat van het duo dient bij de Thaise justitie een cassatieverzoek in.

Het gaat om E. Tang en A. Yang, twee Rotterdammers van Chinese komaf. De twee werden op 3 april door de rechter ter dood veroordeeld. Buitenlandse Zaken heeft, daags na de uitspraak, de Thaise ambassadeur ontboden om protest tegen het vonnis aan te tekenen. "Nederland is, ongeacht of de twee nu wel of niet schuldig zijn, tegen doodstraffen", aldus een woordvoerster van Buitenlandse Zaken.

"We hebben onze zorg over het vonnis uitgesproken en het Nederlandse standpunt duidelijk gemaakt." Thailand heeft nog niet op het protest gereageerd.

Het ministerie bekostigt een advocaat voor de Nederlanders. Het gaat om een raadsman die veel ervaring heeft met het verdedigen van terdoodveroordeelden. De advocaat dient een verzoek voor cassatie in en heeft gevraagd of de enkelketens, waaraan de mannen zijn vastgeklonken, af mogen.

Onzekerheid

Het ministerie houdt er rekening mee dat de mannen, in afwachting van het cassatieverzoek, lang in onzekerheid blijven. "Over het algemeen duurt het ongeveer tweeënhalf jaar voor er uitsluitsel is over een verzoek", aldus de woordvoerster.