WENEN - Nazi-jager Simon Wiesenthal houdt binnenkort op met zijn werk. Dat kondigt hij vrijdag aan in een interview met het Oostenrijkse weekblad Format.

"Ik heb de massamoordenaars gevonden die ik zocht en ik heb ze allemaal overleefd. Als er een paar zijn die ik niet heb gezocht, dan zijn die nu te oud en te zwak om terecht te staan. Mijn werk is af", aldus de 94-jarige Wiesenthal.

Ernst

Wiesenthal zegt dat er na zijn meer dan vijftig jaar durende werk nog steeds mensen zijn die zeggen dat de holocaust nooit heeft plaatsgevonden. "Het is erg moeilijk het publiek de ernst van de misdrijven van deze mensen te laten inzien."

Tientallen jaren is Wiesenthal bezig geweest met het opsporen van meer dan duizend nazi-oorlogsmisdadigers, die verantwoordelijk waren voor de massamoord op joden in de Tweede Wereldoorlog. Hij speelde een rol bij de aanhouding van Adolf Eichmann.

Architect

Wiesenthal werd in 1908 geboren in een welgestelde joodse familie in Buczacz in het Oostenrijks-Hongaarse keizerrijk- dat tegenwoordig in Oekraïne ligt. Hij verhuisde naar Praag om daar een opleiding tot architect te volgen. Zijn studie werd onderbroken door de oorlog, die hij in werk- en concentratiekampen doorbracht.

Simon Wiesenthal Center

Toen hij vrij was, ging hij in Neurenberg ontelbare documenten bestuderen om bewijsmateriaal te vinden dat hem naar nazi-misdadigers kon leiden. Aanvankelijk werkte hij voor de afdeling oorlogsmisdrijven van de Amerikaanse strijdkrachten en later met de steun van het door hem opgerichte Joods Historisch Documentatiecentrum in Linz in Oostenrijk. In 1977 werd in Los Angeles het Simon Wiesenthal Center opgericht als eerbetoon aan zijn levenswerk.