WILLEMSTAD - De Antilliaanse minister van Justitie N. Ribeiro heeft in maart dit jaar Nederland om militaire bijstand gevraagd ter ondersteuning van het onderbezette politiekorps.

Ribeiro zei donderdag dat er met verscheidene Nederlandse ministers contact is geweest, maar dat de Rijksministerraad nog geen besluit heeft genomen. De bijstand moet wat de minister betreft komen van de Koninklijke Marine die een basis heeft op Curaçao.

Aanleiding voor het verzoek is de drastische toename van het aantal moorden en overvallen op Curaçao de laatste tijd. Dit jaar zijn daar al negentien personen door geweld om het leven gekomen.

Omstreeks dezelfde tijd vorig jaar was dat aantal negen. Het afgelopen weekeinde kwamen weer drie personen door geweld om het leven. Twee mannen kwamen om bij een afrekening in een restaurant en een 54-jarige klant van een winkeltje werd doodgeschoten toen hij een overval probeerde te verijdelen.

Vanuit de samenleving neemt de kritiek op de minister toe. Ribeiro reageert daar fel op: "Een jarenlang falend justitieel beleid kan niet ongedaan worden gemaakt in tien maanden."

Ribeiro, die de bevolking in een televisietoespraak verzekerde de criminaliteit hard te zullen aanpakken, wijst er op dat hij onvoldoende geld ter beschikking heeft. Het tekort op de begroting van 2002 bedroeg voor justitie 3 miljoen gulden (1,6 miljoen euro), voor dit jaar is dat 18,5 miljoen gulden (9,8 miljoen euro).

Volgens Ribeiro is er de afgelopen vier maanden, ondanks de onderbezetting en het geldgebrek, toch veel gedaan. Er is 1600 kilo cocaine onderschept en er zijn 57 wapens in beslag genomen, in vergelijking met 26 wapens in dezelfde periode vorig jaar. Ondertussen zijn dit jaar al 501 illegalen uitgezet. Illegalen zijn verantwoordelijk voor een deel van de criminaliteit, aldus de minister.

Verder kondigt Ribeiro aan de controle op de luchthaven te intensiveren, de politiehelikopter weer te laten vliegen en het politiekorps te moderniseren met materiaal en noodzakelijke trainingen voor het personeel. Verder wordt gewerkt aan de installatie van een kustradar.