ROTTERDAM - Justitie heeft donderdagavond via een speciaal opsporingsbericht op televisie de naam en foto van een woensdag uit gevangenis de Schie in Rotterdam ontsnapte gevangene getoond. Justitie is hiertoe overgegaan omdat de ontsnapte gedetineerde, de -jarige E. Q. zeer gevaarlijk is.

Slechts bij zeer hoge uitzondering probeert Justitie in Nederland op deze manier een ontsnapte gedetineerde terug te vinden. In dergelijke gevallen moet de minister van Justitie altijd toestemming geven, aldus de persofficier van justitie in Rotterdam, mr. P. Spoon donderdagavond.

E.Q. is veroordeeld tot twaalf jaar celstraf wegens zeer gewelddadige overvallen op grenswisselkantoren in Hoek van Holland en Rotterdam. Hij werd na de overval in Rotterdam, waarbij onder andere van explosieven gebruik werd gemaakt, gepakt op het spooremplacement van het Centraal Station na een langdurige schotenwisseling met de politie. Daarbij raakte wonderwel niemand gewond.

Justitie waarschuwde er via de tv voor dat Q. alleen door een speciaal arrestatieteam gearresteerd kan worden omdat hij gedreigd heeft weer wapens te gebruiken mocht hij ooit weer opgepakt worden. Hoe Q., die samen met een al snel weer opgepakte Fransman ervandoor ging, kon ontsnappen is nog onderwerp van onderzoek.

/NIEUWSVuurwapengevaarlijke gevangene ontsnapt uit De Schie