NUSA DUA - De voormalige Amerikaanse vicepresident Al Gore heeft donderdag op de klimaattop van de Verenigde Naties opgeroepen een akkoord te sluiten zonder de Verenigde Staten.

De kersverse winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede beschuldigde op de top in Bali de regering in Washington ervan het overleg te blokkeren.

Ongemakkelijk

"De ongemakkelijke waarheid is dat mijn eigen land verantwoordelijk is voor deze obstructie", zei Gore tot een volgestroomde zaal. Volgens hem moet de hoop worden gevestigd op de opvolger van de huidige president George Bush.

Australië heeft wat hem betreft het goede voorbeeld gegeven. Na de verkiezingen heeft de nieuwe regering van premier Kevin Rudd het Kyoto-klimaatakkoord alsnog goedgekeurd. Rudd is ook op Bali.

Witte Huis

Het Witte Huis wees in een verklaring Gore's beschuldiging van de hand en beklemtoonde dat de VS helemaal geen obstakel vormen.

Onder de Amerikaanse bevolking is volgens Gore al een omslag merkbaar. Hij zei dat hij voor zijn reis naar Bali 350.000 mails had gekregen dat het anders moet.

Milieuwetgeving

Verder is nieuwe milieuwetgeving ophanden. Tal van staten en honderden steden maken werk van de verlaging van de uitstoot van broeikasgassen. Het bedrijfsleven roept om bindende maatregelen.

"Laat ruimte in de documenten en zet in een voetnoot dat deze stukken onvolledig zijn. Sla dan een nieuwe weg in", aldus Gore tot deelnemers aan de top. Volgens hem is dat beter dan hun woede te richten op de VS.

Cramer

Onder zijn toehoorders was minister van Milieu Jacqueline Cramer. "Wat hij probeert, is ons duidelijk te maken dat we aan de slag moeten en niet moeten wachten op de VS."

Volgens haar zijn de Amerikanen uiterst onbuigzaam. "Ze bewegen voor nog geen halve millimeter." Veel hoop op een andere opstelling heeft zij niet, ook niet na Gores speech.

De Amerikaanse delegatie zit volgens Cramer vast aan strikte instructies, "maar ze zullen wel in hun hart geraakt zijn."

Spies

CDA-Tweede Kamerlid en -milieuspecialiste Liesbeth Spies, die op Bali is, was blij met Gores 'draai om de oren' voor de VS en zijn appèl op de top om geen water bij de wijn te doen.

"Beter een slotverklaring met inhoud zonder de VS dan een slap aftreksel met de VS. Over twee jaar kan de nieuwe Amerikaanse regering zo genakkelijker instappen."

Spies legt de lat hoog. "Ik hoop dat de onderhandelaars hun knopen tellen en een akkoord sluiten waarmee Jacqueline Cramer thuis mag komen."