MAASDRIEL - De inwoners van de Tieler- en Bommelerwaard hebben woensdagavond en donderdag grote overlast ondervonden van een stroomstoring. De problemen ontstonden nadat een defensiehelikopter een hoogspanningsmast ramde, waardoor de stroomkabels over de Waal knapten. De storing is mogelijk vrijdag pas verholpen.

Energiebedrijf NUON is donderdagmiddag begonnen met de voorbereidingen om een nieuwe kabel te trekken die de rivier moet overspannen.

Op de noordoever moet bovendien een noodmast worden geplaatst, omdat de oude te zwaar is beschadigd. Militairen van de genie assisteren bij de werkzaamheden met onder meer pontons, omdat het terrein door hoogwater en sterke stroming moeilijk bereikbaar is.

Ook delen soldaten snert uit aan de monteurs en de vele toegestroomde kijkers. Voor eventuele evacuaties heeft het leger een tiental ziekenauto's paraat staan.

Het scheepvaartverkeer ligt tijdens de herstelwerkzaamheden stil. Woensdagavond en -nacht was de scheepvaart ook grotendeels gestremd.

Huishoudens

Naar schatting zijn ruim 100.000 mensen, verspreid over 50.000 huishoudens, getroffen door de stroomstoring. Enkele plaatsen, waaronder Waardenburg en Geldermalsen, hebben inmiddels grotendeels weer stroom.

Het openbare leven in de Tieler- en Bommelerwaard ligt voor een groot deel plat. De vele melkveehouderijen in het gebied kwamen in de knel omdat hun melkmachines niet werkten.

Veel supermarkten bleven gesloten; de kassa- en beveiligingssystemen werken niet. De gekoelde voorraden hebben de meeste winkels elders ondergebracht.

Scholieren

Na telefoontjes van ouders maakte het Regionaal Operationeel Team (ROT) bekend dat scholieren zelf konden kiezen of ze naar school zouden gaan. Bij kantoren en bedrijven in de regio was het donderdag opvallend rustig. De meeste werknemers bleven thuis.

Verzorgingshuizen in het getroffen gebied ondervonden dankzij de inzet van noodaggregaten geen ernstige problemen. Op enkele plaatsen werden bewoners van aanleunwoningen tijdelijk opgenomen in bejaardenhuizen.

Telefoonverkeer

Het mobiele telefoonverkeer ligt grotendeels plat, omdat de zendmasten zonder stroom zitten. Het vaste telefoonnetwerk werkt dankzij een noodstroomvoorziening wel.

De exacte toedracht van het ongeval is nog niet bekend. Een Apache-helikopter van Defensie raakte tijdens een reguliere trainingsvlucht naar alle waarschijnlijkheid een arm van een hoogspanningsmast bij Hurwenen, aan de noordkant van de Waal. Daardoor brak de kabel aan de overzijde en viel deze in de rivier.

Noodlanding

De helikopter maakte korte tijd later een noodlanding in een weiland op ongeveer 3 kilometer buiten de bebouwde kom van Vlijmen. Het toestel raakte beschadigd, maar de beide vliegers bleven ongedeerd.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid oriënteert zich op het ongeval en beslist later of het een onderzoek instelt. Defensie heeft zelf al wel een onderzoek aangekondigd.

Schadeclaims

Het ministerie van Defensie liet weten dat het eventuele schadeclaims "met alle redelijkheid" zal bezien. Eerder maakte burgemeester Ada Boerma van Maasdriel op een persconferentie bekend dat er achteraf een schaderegeling komt voor getroffen bedrijven en particulieren.

Omroep Gelderland is sinds woensdagavond elf uur in de lucht als rampenzender. De internetpagina van de regionale zender raakte donderdag overbelast.

Stroomstoring Bommelerwaard