DEN HAAG - Vice-fractieleider Verhagen van het CDA is gepikeerd over uitspraken van partijvoorzitter Maas en Tweede-Kamerlid Van As van de LPF over premier Balkenende en VVD-leider Zalm. Hij noemt ze "weinig verheffend en van een bedenkelijk niveau". De kans dat CDA en VVD een kabinet zullen vormen met de LPF is door de uitlatingen niet bepaald toegenomen, aldus Verhagen.

Bekijk hier de video

Maas en Van As hebben in het Algemeen Dagblad van donderdag scherpe kritiek op Balkenende. "Balkenende heeft nog niks klaargemaakt. Hij heeft getoond dat hij niet stabiel is. Dan kun je nog beter Hans Wiegel premier maken", aldus Van As. Maas is van van mening dat Balkenende "langzaam een brevet van onvermogen heeft gekregen".

Zalm

Ook Zalm moet het ontgelden bij het duo. Van As: "Tijdens de campagne riep het VVD-congres hem al tot premier uit. Nou, in zijn natte droom misschien. Wie is er nou instabiel?" Maas laat weten zeker niet op regeringsdeelname met CDA en VVD te zitten wachten. "Regel het lekker met D66 en laat ons verder met rust." Overigens vindt Van As dat D66 "rijp voor opheffing" is.

Zalm wilde donderdag niet reageren op de uitlatingen van de LPF'ers. "Het is wel mooi geweest" zei hij voor aanvang van een gesprek met de informateurs Hoekstra en Korthals Altes. Na afloop van het gesprek zei de liberaal dat hij zich voorgenomen heeft geen uitspraken meer te doen die "de formatie bemoeilijken".

Woensdag noemde Zalm een voortzetting van de coalitie met de LPF nog "bizar". Donderdag zei de VVD-voorman dat hij de LPF voor die uitspraak excuses heeft aangeboden. "Ik heb de LPF gezegd dat ik mij in de toekomst beter zal beheersen." Zalm gaf aan geïrriteerd geraakt te zijn door de vragen van journalisten.

"Ik kan beter op een andere manier iets duidelijk maken." Voor de VVD is de LPF niet afgeschreven als mogelijke coalitiepartner, maakte Zalm duidelijk.

Herben

LPF-leider Herben zei donderdag dat hij op zijn beurt vindt dat Van As excuses moet maken voor zijn uitlatingen over Zalm en Balkenende in het AD. "Net zoals Zalm excuses aan mij heeft aangeboden, moet Van As zijn excuses aanbieden. Zo ga je niet met elkaar om." Herben noemde de opmerkingen van Van As "onverstandig".