MAASDRIEL - Een stroomstoring heeft in de Tieler- en Bommelerwaard voor grote overlast gezorgd. Nadat een defensiehelikopter woensdagavond een hoogspanningsmast raakte, kwamen ongeveer 50.000 huishoudens zonder stroom te zitten. De storing zal naar verwachting donderdag nog aanhouden en mogelijk zelfs tot vrijdag.

Een Apache-helikopter vloog woensdag bij Hurwenen aan de noordoever van de Waal tegen een hoogspanningsmast. De kabels, die over de rivier gaan, braken daardoor aan de zuidkant bij Heesselt af en kwamen in het water terecht. Het scheepvaartverkeer werd vervolgens stilgelegd. Donderdagmorgen kwam dat weer op gang, maar het zal later donderdag weer zijn gestremd wanneer de kabelbreuk wordt hersteld.

Voor het herstelwerk heeft netbeheerder Continuon de hulp ingeroepen van geniemilitairen, omdat het terrein door de sterke stroming en hoge waterstand van de Waal moeilijk is te bereiken. De genie assisteert met pontons.

Noodaggregaten

Het uitvallen van de stroom heeft grote gevolgen voor het openbare leven in de regio. Veel melkveehouderijen in het gebied komen in de knel omdat hun melkmachines niet werken. Sommige boeren kunnen dat opvangen met noodaggregaten. Veel supermarkten blijven gesloten; de kassa- en beveiligingssystemen werken niet. De meeste supers hebben de gekoelde voorraden elders ondergebracht.

Na telefoontjes van ouders heeft het Regionaal Operationeel Team (ROT) in Maasdriel besloten dat scholieren zelf mogen kiezen of ze naar school gaan.

Medische apparatuur

Politie en andere hulpdiensten rijden door het gebied om mensen die door de stroomstoring bijvoorbeeld medische apparatuur thuis niet kunnen gebruiken te helpen. Ook zijn voor enkele verzorgingshuizen noodmaatregelen getroffen. Sinds woensdagavond zijn alle brandweerposten in de regio bemand.

Mensen kunnen daar hulp inroepen, als bijvoorbeeld hun telefoon niet werkt. Door de stroomuitval is ook het mobiele telefoonverkeer verstoord. Het vaste telefoonnetwerk doet het dankzij een noodstroomvoorziening wel.

Apache

De exacte toedracht van het ongeval is nog niet bekend. Een Apache-gevechtshelikopter raakte tijdens een reguliere trainingsvlucht naar alle waarschijnlijkheid een arm van de hoogspanningsmast.

Het toestel maakte korte tijd later een noodlanding in een weiland op ongeveer drie kilometer buiten de bebouwde kom van Vlijmen. De heli raakte beschadigd, maar de beide vliegers bleven ongedeerd. De Koninklijke Marechaussee stelt een onderzoek in.

Schaderegeling

Burgemeester A. Boerma-van Doorne van Maasdriel beloofde donderdagmorgen op een persconferentie in het gemeentehuis in Kerkdriel dat er achteraf een schaderegeling komt voor getroffen bedrijven en particulieren. Defensie vindt het nog te vroeg om over aansprakelijkheid te spreken. Mochten claims komen dan buigt de schadecommissaris van de krijgsmacht zich over de zaak.

De stroomstoring heeft ruim 50.000 huishoudens en ongeveer 80.000 personen getroffen, schat de politie. De problemen doen zich voor in 21 plaatsen, waaronder Zaltbommel, Rossum, Haaften en Deil. Voor de bewoners in het gebied is een speciaal telefoonnummer in werking gesteld. Omroep Gelderland is ingeschakeld als rampenzender.

De politie gebruikt onder meer sms-alert om mensen in het gebied te informeren over belangrijke feiten. Tevens is een noodnummer ingesteld, waar mensen vragen kunnen stellen en hulp kunnen vragen. Dat nummer is 0344-637500.