SAN DIEGO - De Amerikaanse zanger Ike Turner is woensdagochtend op 76-jarige leeftijd overleden. Dat meldde de Britse BBC.

Begin jaren vijftig was hij een van de belangrijkste rock & rollpioniers. Samen met zijn vrouw Tina Turner trad hij in de jaren zestig en zeventig op als het wereldberoemde duo Ike en Tina Turner.

De zanger is in zijn slaap overleden in zijn huis in het plaatsje San Marcos in de buurt van San Diego, aldus een woordvoerder van Turners management.

Rond 1950 richtte Turner de band 'The Kings of Rhythm' op die met Rocket 88 volgens kenners de eerste rock & roll-plaat schreven.

Gitarist

Eerst speelde Turner enkel piano, later ontwikkelde hij zich ook als gitarist. Als talentscout voor Modern Records ontdekte hij een groot aantal bluesartiesten.

Hij speelde met sterren als Howlin' Wolf, Muddy Waters en Willie Dixon in de jaren vijftig. Hij hielp onder andere B.B. King aan een platencontract.

Tina

Met The Kings of Rhythm gaf hij ook optredens in het R&B-circuit. Een van de zangeressen die werd aangetrokken was Anna Mae Bullock, later bekend als Tina Turner.

De twee trouwden in 1958 maar scheidden later na een gewelddadig huwelijk. Samen scoorden ze zeven top tien hits als River Deep, Mountain High, Nutbush City Limits en Proud Mary, waarvoor ze in 1972 een Grammy wonnen.

Bergafwaarts

Tina werkte aan een succesvolle solocarrière, maar met Ike ging het bergafwaarts. Uiteindelijk zou hij worden veroordeeld voor illegaal drugsbezit.

In de jaren negentig pakte de man de draad weer op. Hij bracht een autobiografie uit, Takin' Back My Name. Dit jaar won Ike een Grammy voor het beste traditionele bluesalbum, Risin with the Blues.

Ike Turner overleden