HURWENEN - Alle brandweerposten in het gebied van de Tieler- en Bommelerwaard zijn woensdagavond bemand, omdat dat gebied zonder stroom zit nadat een Apache-helikopter bij Hurwenen aan de Waal tegen een hoogspanningsmast was gevlogen.

Ook het telefoonverkeer in het gebied is gestoord. Het scheepvaartverkeer op de Waal is stilgelegd.

De brandweerposten dienen om mensen in nood te helpen, aangezien daar mobilofoons en portofoons gebruikt kunnen worden.

De hulpdiensten hebben bovendien Omroep Gelderland ingeschakeld als rampenzender, aldus een woordvoerster van de politie.


Foto: Gerrit Smit | Een Apache AH-64D Afkomstig van Gilze-Rijen.

Ruim 50.000 huishoudens zitten zonder stroom, schat de politie. In totaal zijn 21 plaatsen getroffen, waaronder Zaltbommel, Rossum, Haaften en Deil.

De hulpdiensten zijn bezig bij enkele verzorgingshuizen in het gebied noodmaatregelen te treffen, omdat de gebruikelijke noodvoorziening daar niet werkt. De stroomstoring zal vrijwel zeker nog tot donderdagmorgen duren, denkt energiebedrijf NUON.

Trainingsvlucht

De helikopter vloog rond half acht tijdens een trainingsvlucht tegen een hoogspanningsmast.

Het toestel kon nog even doorvliegen, maar maakte korte tijd later een noodlanding in een weiland op ongeveer drie kilometer buiten de bebouwde kom van Vlijmen, zei een woordvoerder van Defensie. De beide vliegers bleven ongedeerd.

Bewaken

De helikopter raakte beschadigd. Personeel van de luchtmachtbasis Gilze-Rijen zal het toestel de komende nacht bewaken.

Donderdagmorgen wordt bij daglicht bekeken hoe de helikopter uit het weiland weggehaald zal worden. Dan begint Defensie ook met een onderzoek naar de toedracht van het ongeval.

Publiek

Het ongeluk heeft drommen publiek naar de Waalbandijk in Hurwenen getrokken. Ook aan de overkant van de rivier in Heesselt, waar afgeknapte kabels in het water terecht zijn gekomen, kijken veel mensen naar de opruimwerkzaamheden.

Uit voorzorg zijn de bewoners van enkele huizen aan de Heeseltse kant geëvacueerd, zegt de politie. Die brengen de nacht elders door.