JERUZALEM - De Israëli's en de Palestijnen staan voor een totale confrontatie. Dit vreest de speciale gezant van de Verenigde Naties voor het Midden-Oosten, Terje Roed-Larsen. Hij reageerde donderdag in Jeruzalem op het besluit van de Israëlische regering om alle contacten met het Palestijnse bestuur te verbreken.

De Israëlische minister voor Veiligheid Usi Landau zegt in een vraaggesprek met Le Monde

Volgens de bewindsman moeten de Israëli's nog veel harder optreden tegen de Palestijnen omdat "de vernietiging van de staat Israël in de genetische code van de Palestijnse leiding is verankerd". Landau vervolgt: "Alleen als de Palestijnen alle hoop om ons te verdrijven hebben verloren, kan er vrede komen."

Bij Khan Yunis in de Gazastrook is donderdag een 17-jarige Palestijn door Israëlische soldaten doodgeschoten. Gesteund door tanks zijn Israëlische militairen donderdag een autonoom stuk van de Gazastrook binnengetrokken en ze betrokken er drie panden waar ze de Israëlische vlag hesen.

Spoedzitting

De Arabische Liga heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties gevraagd om een spoedzitting in verband met de situatie in het Midden-Oosten. Secretaris-generaal Amr Moussa van de Liga verklaarde in de Egyptische hoofdstad Caïro dat de Veiligheidsraad zo snel mogelijk bijeen moet komen om middelen te vinden om de vrede en veiligheid in het Midden-Oosten te garanderen.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de Arabische landen komen op 4 en 5 januari in Caïro bijeen. Van een Egyptisch plan om donderdagavond al een bijeenkomst te houden is om praktische redenen afgezien.

/NIEUWSIsraël beëindigt elk contact met Arafat (video)

/DOSSIERMidden-Oosten