DEN BOSCH - De 24-jarige vrouw uit Boxtel die al meer dan drie weken vastzit omdat ze in Spanje een illegale abortus zou hebben ondergaan, komt vrij.

De raadkamer van de rechtbank in Den Bosch heeft dat woensdag besloten op verzoek van de advocaat van de vrouw. Het Openbaar Ministerie verzet zich niet tegen de vrijlating.

Justitie verdenkt haar van moord dan wel kindermoord, werd vorige week bekend.

Verklaring

Over de aanhouding en zware detentieomstandigheden ontstond een storm van verontwaardiging. In een uitgebreide verklaring geeft justitie woensdag het onderzoek en de medische zorg voor de vrouw als belangrijkste reden voor de bewaring.

De vrouw werd op 14 november opgepakt en zat sindsdien in voorarrest.

Zwanger

Haar vriend had zich een dag eerder gemeld bij de politie omdat hij had ontdekt dat zijn vriendin niet meer zwanger was. Ze loog hem voor dat ze in het ziekenhuis was bevallen van een doodgeboren kindje. Op basis van die informatie begon de politie het onderzoek.

Druk

Omdat de gezondheid van de vrouw in gevaar zou kunnen zijn werd ze aangehouden, aldus justitie. Ook werd er toen rekening mee gehouden dat zij de abortus onder druk had ondergaan.

Al snel bleek haar gezondheid niet in gevaar. De vrouw is door haar eigen verloskundige geholpen en van medicijnen voorzien.

Omstreden

Uit de eerste onderzoeken is gebleken dat de vrouw op 7 november in de omstreden Spaanse abortuskliniek Ginemedex in Barcelona abortus heeft laten plegen.

Ze was toen ruim 27 weken zwanger van een gezonde foetus. In Nederland ligt de wettelijke grens voor een abortus bij 24 weken, in Spanje is dat 22.

Signalen

Waarom de vrouw van het ongeboren kind afwilde, is nog niet duidelijk. Er waren in haar omgeving geen signalen dat ze de zwangerschap wilde afbreken. Er is geen bewijs dat ze in geestelijke nood verkeerde.

Het onderzoek is nog niet afgerond, aldus justitie woensdag. Een woordvoerster benadrukt dat er geen verband bestaat met het onderzoek van de Spaanse justitie naar verscheidene abortusklinieken in Barcelona.