DEN HAAG - De fiscale opsporingsdienst FIOD-ECD heeft samen met de douane en regiokorpsen van de politie zeven mensen gearresteerd in verband met een grootschalige sigarettensmokkel. Ook zijn op zestien adressen in Nederland huiszoekingen verricht.

De aanhoudingen en huiszoekingen hadden afgelopen weekeinde plaats, zo meldde de FIOD-ECD donderdag. In België en Duitsland werden voorraden sigaretten en een sigarettenfabriek opgerold.

De FIOD-ECD heeft de zaak nog in onderzoek, maar volgens een woordvoerster is met de arrestaties waarschijnlijk een groot deel van een ,,hele grote sigarettensmokkellijn'' opgerold. De internationaal opererende organisatie heeft de afgelopen twee jaar naar schatting 1 miljard sigaretten gesmokkeld, vermoedelijk naar Engeland. Als die hoeveelheid in Nederland op de markt zou zijn gebracht, zou circa 106 miljoen euro aan belastingen zijn ontdoken.

De merkvervalste sigaretten werden in Letland geproduceerd en via Duitsland naar Nederland en België gebracht. Einddoel was waarschijnlijk de Britse markt.

Sigarettenfabriek

De douane-opsporingsdienst in België rolde, op aanwijzing van het Nederlandse team, bij doorzoekingen in Antwerpen een complete illegale sigarettenfabriek op met productiemachines en 40.000 kilo tabak (goed voor veertig miljoen sigaretten). Verder werden in België vier miljoen sigaretten aangetroffen in een loods.

In Duitsland zijn door de douane-opsporingsdienst in een vrachtauto 10,3 miljoen sigaretten aangetroffen. In februari werden in Duitsland ook al 9,7 miljoen sigaretten in beslaggenomen. Ook in Zweden waren in het kader van deze actie doorzoekingen.