SEOUL - Zeker vijftig personen zijn dit weekeinde in Zuid-Korea om het leven gekomen door een tyfoon. Dit meldt de BBC maandagochtend.

De zware storm veroorzaakte overstromingen en landverschuivingen. Het gaat om de ernstigste ramp met een tyfoon in meer dan veertig jaar tijd in het Aziatische land. In 1959 kwamen door tyfoon Sarah meer dan 840 Zuid-Koreanen om het leven. De materiële schade is waarschijnlijk hoger dan ooit, aldus een functionaris maandagochtend.

De autoriteiten vrezen dat het aantal doden door de tyfoon Rusa tot boven de honderd kan oplopen. Bewoners van 5000 huizen moesten worden geëvacueerd. 668.000 huizen kwamen zonder stroom te zitten. Verkeer was op veel plaatsen niet meer mogelijk. De meeste binnenlandse vluchten gingen niet door. Op eilanden kwamen toeristen vast te zitten.

Kangnung

De regering heeft zondag de meeste stormwaarschuwingen opgeheven. In het oosten van het land regende het zondagavond nog wel, maar er was geen sprake meer van stortbuien. De stad Kangnung, kilometer ten oosten van Seoul, is het zwaarst getroffen. Daar viel zaterdag 871 millimeter.

President Kim Dae-jung heeft de overheidsinstellingen opdracht gegeven de schade snel te herstellen. De werkzaamheden zullen zeker een maand duren. De storm heeft onder meer het voetbalstadion van Seogwipo op het eiland Cheju beschadigd. Daar zijn enkele maanden geleden nog WK-wedstrijden gespeeld.

Een hockeystadion en drie gebouwen die later deze maand zullen worden gebruikt tijdens de Aziatische Spelen in Pusan, liepen eveneens schade op.